Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Kindermeditatie

 

Wat is kindermeditatie?

Kindermeditatie is een vorm van meditatie die door middel van bepaalde technieken speciaal bedoeld is voor kinderen. Het is een fijne manier om kinderen te laten ontspannen zodat ze rustig in slaap vallen. Kindermeditatie wordt vaak in verhaalvorm uitgevoerd.

 

Waarom meditatie voor kinderen?

Eigenlijk ligt dat voor de hand: kinderen ervaren gedurende de dag vele impulsen. Kun jij je nog een dag op school herinneren? De eerste Engelse woordjes die je moest leren, sommen oplossen, spelletjes doen, interactie met vriendjes en vriendinnetjes, sport of muziek na school, je rol in het gezin. Het zijn veel facetten die spelen in het leven van een kind. En laten we niet vergeten: voor kinderen is elke dag er eentje met nieuwe verwondering. Waar wij als volwassenen veel dagelijkse gebeurtenissen voor lief nemen, is het voor kinderen veel nieuwe indrukken opdoen. De hoeveelheid informatie die kinderen kunnen opnemen en verwerken is gigantisch en de energie die ze daarvoor hebben is bewonderenswaardig. Daarentegen is het dus niet vreemd dat als het tijd is voor rust, dat een kind moeilijk terug kan schakelen. Veel kinderen ervaren dan ook moeite met (in)slapen. Daarom is kindermeditatie een geweldige oplossing waarmee je de balans in geestelijke gezondheid kan waarborgen van je zoon of dochter.

 

Wat kindermeditatie voor jouw kind kan doen

Rust en regelmaat zijn voor een kind ontzettend belangrijk en voldoende slapen vormt daarin de kern. Het wordt echter lastig als je kind moeilijk in slaap kan komen. Daarom is kindermeditatie voor het slapen gaan een perfecte methode om toch de slaap te kunnen vatten en om voldoende slaapuren te maken. Voldoende en regelmatige slaap brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Het is:

 • belangrijk voor de groei omdat ’s nachts groeihormonen worden aangemaakt,
 • bevorderlijk voor de werking van het immuunsysteem,
 • goed voor het kortetermijngeheugen,
 • effectief voor een betere concentratie waardoor je kind overdag goed functioneert (veel leervermogen).

Meditatie voor kinderen is toegespitst op het slaapritueel. De crux is samen met je kind ontspanning vinden zodat er niet alleen gelachen kan worden maar dat er ook ontlading plaatsvindt. Kindermeditatie is dus een vorm van geleide meditatie die jij in gang zet en begeleidt. Een meditatie voor kinderen bestaat vaak uit het vertellen van verhalen met onderwerpen als vertrouwen, eigenwaarde, loslaten, liefde en dankbaarheid. Het is dus niet alleen de vorm (verhalend) die belangrijk is tijdens het ritueel, ook de inhoud is bepalend. Met positieve gedachten en vrolijke visualisaties zou je jouw kroost de weg naar ontspanning kunnen bieden. Daarnaast zou je ook ademhalingsoefeningen tussendoor kunnen doen om er een spelelement in te voegen.

 

Voorbereidingen treffen

Voordat je eenmaal rustig zit en gaat beginnen met een verhaaltje, is het belangrijk dat je de ideale omgevingsfactoren creëert die rust en ontspanning bevorderen. En dat begint eigenlijk al heel basic: welke kleuren zijn bijvoorbeeld aangebracht op de muren in de kamer van je kind? Rode en donkere kleuren zijn warm, maar kunnen ook druk zijn. Blauwtinten zorgen voor een kalm gevoel, net als lichte kleuren. Daarnaast zijn er nog meer omstandigheden waar je een hand in hebt als je een ideale kindermeditatiesessie voor het slapen gaan in gang wilt zetten:

 • Is de kamer aangenaam van temperatuur? Zijn er wat extra dekens nodig of juist alleen een laken? Je kind kan zelf aangeven of het zich prettig voelt.

 • Hangt er een fijne geur? Niet te sterk geparfumeerd, maar wel met een geur die voelt als thuis. Lekker gewassen beddengoed en een frisse pyjama doen wonderen.

 • Doorgaans kun je een meditatiesessie voor kinderen het beste in bed doen. Vaak genoeg gebeurt het namelijk dat een kind langzaam in slaap sukkelt. Bevindt je zoon of dochter zich al in bed, dan hoef je jouw kind niet meer te wekken om in bed te gaan liggen.

 • Geluiden en muziek. Weinig afleiding is belangrijk om de focus te kunnen leggen op het hier en nu. Wat kan helpen zijn speciale muziekstukken die zijn gecomponeerd om kinderen tot rust te brengen. Daar zijn tonen en frequenties in verwerkt die rustgevend werken. Misschien een idee om op de achtergrond aan te zetten.

 • Vergeet je eigen rol niet! Hoe meer rust jij uitstraalt, hoe beter het effect is op je kroost. Geniet dus ook van het moment en doe gerust mee met de sessie zodat ook jij ontspannen raakt. Mediteren met kinderen is een team-effort waar jij veel invloed op hebt.

 

Welke soort kindermeditatie werkt voor jouw kind?

Dat is een kwestie van trial and error. Elk kind heeft andere behoeftes en ook leeftijd speelt een rol. Een verhaal dat te ingrijpend of complex is of juist een verhaal dat te kinderachtig is. Het is van belang dat je goed luistert naar de wensen van je zoon of dochter. In overleg en met veel vragen stellen kom je erachter wat jouw kind het prettigst vindt. Daarbij kun je ook jouw eigen rol in overweging nemen. Vindt je kind het fijn om met jouw stem in te slapen of juist met die van je partner? Of is het voldoende om een audiofile aan te zetten? Die kun je namelijk in overvloed vinden op YouTube of als audioboek lenen in de bibliotheek. Hierbij kom je talloze verhalen tegen die allemaal gericht zijn op de kindergeest en het tot rust brengen daarvan. Wat je ook moet overwegen, is hoe lang je een meditatie voor je kind laat duren. Een paar minuten is soms al voldoende. Elke dag is echter anders en als een kind veel prikkels heeft om te verwerken, kan het langer duren. Trek daarom gerust wat extra tijd uit voor het ritueel. Maak er geen haastwerk van, maar gun zowel jezelf als je zoon of dochter alle tijd om te ontspannen.

Soms kun je een bodyscan meditatie combineren met een meditatiesessie voor je kind. Na afloop van een verhaaltje kun je zo nog stap voor stap met je kind spelenderwijs even elk lichaamsdeel nagaan. Het doel hiervan is dat je kind weer landt in het eigen lichaam. Bodyscanmeditaties worden dan ook weleens gebruikt om de connectie tussen lichaam en geest te herstellen. Dit kan een mooie laatste zet zijn om mediteren met je kind succesvol te maken waarbij een fijne nachtrust gegarandeerd is.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.