Glutenvrije recepten
Inmiddels blijkt dat een groot gedeelte van de bevolking niet goed reageert op het eten van gluten. Naar schatting hebben alleen al 80.000 mensen in Nederland last van een glutenallergie. Glutenallergie wordt ook wel coeliakie of glutenintolerantie genoemd. Hoogstwaarschijnlijk hebben veel meer mensen dan het eerdergenoemde getal last van een glutenallergie. Vaak zijn de klachten zo vaag dat men niet snel aan een glutenallergie denkt.
Wat is een glutenallergie?
Voedsel dat gluten bevat veroorzaakt bij mensen met een glutenallergie beschadiging aan het slijmvlies van de dunne darm. Door de beschadiging aan de darmwand, worden de voedingsstoffen niet goed meer opgenomen. Dit kan uiteenlopende gevolgen hebben. Zelfs immuunziekten kunnen hieraan gelinkt worden. Gluten komen voor in tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Tarwe is relatief goedkoop en wordt verwerkt in een groot aantal producten. Behalve brood bevatten de meeste koekjes, gebakjes, soepen en sauzen gluten. Let hier goed op als je glutenvrij moet eten door je glutenallergie. Wanneer je zelf glutenvrije recepten opzoekt en maakt, merk je al snel dat dit gemakkelijk werkt.
Glutenvrije recepten
Gluten vormen een groot aandeel van het voedsel wat de gemiddelde Nederlander eet, vandaar dat de meeste mensen in eerste instantie denken dat er 'weinig mogelijkheden' overblijven. Dit valt heel erg mee! Je kunt overheerlijke glutenvrije recepten in elkaar zetten zonder dat daar gluten aan te pas komen. De basis van een glutenvrij recept wordt veelal gevormd door boekweit, teff, of amaranth. Tevens vormen kokos- en amandelmeel een goede basis voor gezonde gebakjes. In de supermarkt of natuurwinkel vind je allerlei glutenvrije basisproducten, van speculaasjes tot pizzabodems. Het afgelopen jaar hebben de glutenvrije producten een enorme boost gekregen bij de grotere supermarktketens. Zo zijn er bij Albert Heijn en Jumbo meer glutenvrije producten in de schappen komen te liggen. Zelfs ‘vers’ glutenvrij brood wordt verkocht. Uiteraard kun je ook de meest heerlijke producten zelf maken. Denk maar aan brownies van kokosmeel of aan smakelijke quinoa salades. Hiervoor is het noodzakelijk de basisproducten in huis te hebben zodat je alle kanten op kunt in je glutenvrije recepten. Denk bij de basis aan: glutenvrije pasta, quinoa, boekweit, amaranth, boekweit-, kokos- en amandelmeel. Voor sushi liefhebbers is een goede glutenvrije soya saus een uitkomt en voor de pastaliefhebbers een glutenvrije basis voor een pastasaus.
Buiten de deur eten
Behalve het zelf opzoeken van glutenvrije recepten eet je natuurlijk ook wel eens buiten de deur. In Nederland ontstaan er steeds meer healthy spots, waar je prima glutenvrij kunt ontbijten, lunchen en dineren. Is het restaurantje echt healthy dan bieden zij behalve de glutenvrije optie, ook de suikervrije en lactosevrije optie. Ideaal! Met name in de grotere steden vind je veel van dit soort spots terug. Gelukkig krijgen ook steeds meer restaurants glutenvrije gerechten op de kaart. De glutenvrije gerechten worden niet altijd duidelijk vermeld, vraag daarom voor de zekerheid je opties na. Je kunt het allerbeste van te voren bellen en naar de glutenvrije opties vragen, in veel gevallen houden ze rekening met je komst. Zo kun je opeens heerlijk meegenieten van glutenvrij brood! Wil je eens een glutenvrij brood zelf bakken? Kijk dan bij onze lunch recepten en vind jouw favoriete brood. Vrijwel alle recepten op Superyoga.nl zijn glutenvrij!
Bekijk ook eens: