Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Zelf aan de slag met yoga

  • Geplaatst op
  • Door Happy with Yoga
Zelf aan de slag met yoga

Tegenwoordig zijn er overal yoga studio’s te vinden. Het is dus niet moeilijk of lastig meer om zelf een yoga les te volgen. Maar wat nu als je het spannend vindt om een yoga studio binnen te stappen, die vol zit met ervaren yogi’s? Zeker als je zelf weinig tot geen ervaring hebt, kan dat spannend zijn.

Je kunt dan overwegen om thuis je eigen yoga practice te beginnen. Je kunt in yoga magazines en boeken veel vinden om zelf yoga te doen. Ook online kun je veel video’s vinden met complete yoga practices. Maar hoe pak je dit aan?

 

De geschiedenis van yoga

Wist je dat yoga ‘verbinding’ betekent? Verbinding tussen lichaam en geest. Dit is dus het oorspronkelijke ‘doel’ van yoga. Het oorspronkelijke doel van yoga is dus niet om flexibeler of sterker te worden, maar het is om je te verbinden met jezelf. Natuurlijk kun je zelf wel als doel hebben flexibeler of sterker te worden door middel van yoga.

Yoga is duizenden jaren geleden ontstaan in India. En het begon allemaal met mediteren. Mensen hadden de drang om meer één te worden met de natuur. Om dat te bereiken gingen mensen de natuur in om daar te mediteren. Zo konden ze zich beter focussen op de energie binnen zichzelf en in de natuur.

In de natuur kwam men veel dieren tegen en begon men de dieren te observeren. Ze zagen welke verschillende houdingen de dieren aannamen en wat voor effect dat heeft. Uiteindelijk begonnen ze de houdingen zelf ook na te doen en ze merkten hier veel voordelen van. Denk maar aan de namen van de houdingen, die hebben vaak te maken met dieren. De Kikker, de Kat, de Kameel en ga zo maar verder. Ze werden flexibeler, fitter en krachtiger. Ze begonnen de oefeningen te combineren met meditatie en stilte en zo ontstond yoga.

 

 

Yoga als self practice

Yoga begon dus met alleen mediteren. Dit was een practice die de mensen zelf deden. Ze besloten zelf om de natuur in te gaan omdat mensen zelf die behoefte voelden. Yoga is dus niet ontstaan als een groepsles, zoals we dat nu kennen. Yoga groeide steeds verder en meer en meer houdingen en bewegingen kwamen erbij. Om yoga over te dragen werden groepslessen georganiseerd en dat is wat we nu kennen van yoga.

 

Yoga in de studio of thuis

Yoga lessen volgen in een studio is natuurlijk heel fijn. Er hangt een fijne energie, de ruimte is netjes en alle spullen die je nodig hebt, zijn er. De docent zal zijn cues afstemmen op wat de groep nodig heeft en zal je tijdens het rondlopen aanpassen in een houding wanneer dat nodig is.

Wanneer je je eigen practice thuis doet, kun je dit helemaal afstemmen op wat je nodig hebt. Je kunt houdingen langer vasthouden of juist meer ‘flow’ aan je practice toevoegen. Het is misschien even wennen in het begin, maar je kunt je practice intuïtief laten ontstaan, door te voelen hoe en waar je lichaam wilt bewegen. Misschien merk je de ene dag wel dat je meer beweging en kracht wilt en de volgende dag meer stilte en meditatie. Want je lichaam heeft elke dag weer andere behoeften en wanneer je je eigen practice hebt, kun je je daarop afstemmen. Ook kun je je eigen yoga practice doen waar en wanneer jij wilt. Je kunt het doen op het tijdstip wat voor jou het beste uitkomt. Je zult je practice dan ook kunnen afstemmen op de ochtend of avond. In de ochtend zal je practice anders zijn dan in je avond.

 

 

Meditatie in je self practice

Meditatie wordt soms nog wel eens vergeten. We doen veel houdingen en bewegingen en we ademen diep, maar neem jij ook de tijd om te mediteren? Zoals je al hebt kunnen lezen, is yoga ontstaan vanuit meditatie.

Meditatie heeft ontzettend veel voordelen. Het helpt om stress te verminderen, het helpt te kalmeren en je leert om te gaan met de vele gedachten die door ons heen gaan gedurende de dag. Meditatie was de tool die ze vroeger gebruikten om je te verbinden met jezelf. Om een te worden met jezelf. Meditatie zou dus ook een belangrijke plek in je self practice moeten krijgen. Je zou je practice kunnen beginnen of eindigen met meditatie. En dit hoeft niet meteen 15 minuten. Je kunt het rustig opbouwen, door te beginnen met 5 minuten en dan telkens er een minuut aan toevoegen.

Hetzelfde geldt voor je yoga practice. Je hoeft niet gelijk met een uur te beginnen, misschien is 20 minuten wel een mooie start en bouw je het rustig op.

 

Tips om te starten

Maak een afspraak met jezelf dat je nu begint met een self practice en dat je daar tijd voor gaat vrijmaken. Het is handig om per week te bekijken waar je tijd kunt maken, zodat je er ook mee aan de slag kunt. Zo hoef je niet aan het einde van je dag nog een practice in je dag te passen omdat het ‘moet’.

Blijf ademen. Zorg dat je in je practice blijft ademhalen, tijdens de bewegingen en in de houdingen. Focus erop dat je ademhaling altijd in en uit blijft stromen. Begin of eindig je practice met een meditatie. In een meditatie kun je je ademhaling volgen om mee te beginnen. Observeer hoe de adem in en uit stroomt en waar het in je lichaam beweegt. Als je even afdwaalt, kom dan gewoon weer terug naar het observeren van de ademhaling.

Wees zacht voor jezelf en accepteer je grenzen. Doe niet nog een extra ronde van de zonnegroet als je merkt dat je lichaam dit niet helemaal nodig heeft. Dan is het misschien tijd om wat staande houdingen vast te houden. Of misschien is het al wel tijd voor liggende en zittende houdingen.

Lees je van tevoren in als je meer inspiratie wilt opdoen voor je eigen practice. Bekijk verschillende sequens en eens wat lees meer over houdingen. Er is vandaag de dag zoveel informatie te vinden waardoor je makkelijk je eigen yoga practice kunt creëren.

Ook zijn er online veel yoga lessen te vinden. Bij Happy With Yoga hebben we ook ons Practice Platform. Hier kun je veel yoga en meditatie lessen vinden, zodat je er thuis makkelijk mee aan de slag kan. Dit kan een mooie eerste stap zijn!

Namaste,
Happy With Yoga

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.