Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Yoga ‘props’ voor ondersteuning én verdieping

  • Geplaatst op
  • Door Julia van Seazetheday.nl
Yoga ‘props’ voor ondersteuning én verdieping

Wat zijn yoga props? En hoe kun je ze het beste gebruiken? Yoga props zijn hulpmiddelen die je kunt gebruiken in jouw (online) yoga practice. Gereedschap zou je het ook kunnen noemen.

Ze bieden steun, comfort en verdieping. Het fijne van deze hulpmiddelen is, is dat ze ervoor zorgen dat alle yogahoudingen (veilig) uit te voeren zijn. Dit biedt absoluut kansen voor mensen die net zijn begonnen met yoga. Houdingen kunnen met behulp van de props aangepast en/of ondersteund worden uitgevoerd. Voor ervaren yogi’s kennen props ook vele voordelen, vanwege het verdiepen van hun practice. De effectiviteit in de asana’s wordt op deze manier verbeterd. Om jou dus te helpen in je persoonlijke yoga practice, maar ook tijdens groepslessen. Er zijn veel verschillende hulpmiddelen. Vandaar dit blog, om de vele voordelen van yoga props toe te lichten. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte props.

 

Bolsters

Wat ons betreft één van de favoriete hulpmiddelen. Een bolster is een langwerpig of rechthoekig kussen gevuld met boekweitkaf. Bolsters kunnen helpen bij verschillende houdingen. Ter ondersteuning bij het ‘openen’ van je lichaam. Door het kussen tegen je ruggengraat te leggen, neemt je lichaam deze vorm aan. Waardoor eventuele spanning in je rug loslaat. Daarnaast opent je lichaam beter aan de voorkant. Tijdens savasana (lijkhouding) is een bolster ook een welkome aanvulling om tot totale ontspanning te komen. Denk aan de ondersteuning van knieën, benen, armen. Alsof je wegzakt in zachte massa. Verder zijn er in de asana’s vele voorbeelden te noemen, waarbij een bolster een enorme uitkomst is. Bijvoorbeeld bij de duif (eka pada raja kapotasana), waarbij het bovenlichaam kan rusten op de bolster. De rug wordt op deze manier ontzien. Ook bij andere zittende houdingen helpt een bolster om de heupen omhoog te brengen tot kniehoogte. Waardoor spanning in de rug en in het bekken afneemt.

 

Blocks

Blocks zijn steunen, die gemaakt zijn van hout, kurk of schuim. Deze hulpmiddelen helpen bij het naar voren brengen van de vloer in asana’s, die flexibiliteit en kracht vereisen. Halve maan (ardha chandrasana) is hier een mooi voorbeeld van. Deze houding is een staande, zijwaartse houding, waarbij je op één been staat. Je vormt als het ware de letter ‘T’, waarbij je standbeen verankerd is in de grond. En je je lichaam/armen strekt en opent. Je vingers/hand reiken naar de grond cq. raken de grond aan. Om extra balans/steun/veiligheid te vinden, kun je door middel van een block deze uitdagende houding uitvoeren. Doordat je je hand plaatst op het block, is er de mogelijkheid om vanaf dit punt je lichaam te strekken en te openen. Verder bieden yoga blocks uitstekende ondersteuning bij hartopeners. Waarbij de blocks voorzichtig onder de rug worden geplaatst. Wij hebben een lichte voorkeur voor de kurken variant, vanwege de stevigheid en tegelijkertijd het zachtere materiaal.

 

Riemen

Riemen zul je zeker vinden in yogastudio’s. Maar is het in de thuisomgeving ook een handig hulpje. Ze zijn perfect bij de ondersteuning en verdieping van houdingen die kracht, stabiliteit en kracht vereisen. Ideaal voor het stabiliseren van gewrichten tijdens dynamische en statische bewegingen. Riemen worden ook vaak gebruikt om weerstand en/of ruimte in een asana’s te creëren. Spanningen los te laten of om juist houdingen te begrenzen. Het luisteren naar je lichaam is essentieel om aan te voelen wat jouw lichaam aan ondersteuning of uitdaging aankan. De riemen die worden gebruikt zijn vaak uitgerust met ringen of gespen, zodat je ze kunt aanpassen voor verschillende houdingen. En om uit te vinden wat de beste lengte is voor jouw lichaam.

 

Yoga handdoeken

Yoga handdoeken zijn er in vele soorten, kleuren en maten. De twee belangrijkste eigenschappen van deze handdoeken zijn, dat ze zorgen voor grip en het opnemen van vocht. Aan de onderkant van deze handdoeken vind je nopjes, die fungeren als kleine zuignapjes. Deze zijde van de handdoek leg je op je yogamat. Yoga handdoeken zijn vooral fijn om te gebruiken in dynamische yogalessen en Bikram yoga of Hot yoga. In deze laatste twee yogastijlen wordt veelvuldig gezweet. Er is niets vervelender dan het wegglijden van handen en/of voeten tijdens een yogales. Bovendien is het wegglijden niet aan te raden, vanwege mogelijke blessures. Yoga handdoeken hebben als bijkomend voordeel, dat ze sneldrogend zijn. Daarbij is het gebruik van een yoga handdoek hygiënisch voor jezelf en je medeleerlingen.

 

Dekens

Een hele simpele prop zou je kunnen zeggen. Maar eentje die snel over het hoofd wordt gezien. Hoe heerlijk is het om tijdens de laatste ontspannende houding (savasana) jezelf toe te dekken met een deken. Voor de warmte van je spieren, die zojuist zijn aangesproken en uitgedaagd. Maar ook om de vrijgekomen energie bij jezelf te houden. Daarnaast biedt een deken zachte ondersteuning voor bijvoorbeeld kwetsbare knieën, heupen of onderrug. Bovendien geeft een deken warmte en comfort tijdens meditatie. Zodat kou of ongemakken geen afleiding kunnen vormen. Wij hebben een lichte voorkeur voor dekens van organische, biologische kwaliteit.

 

‘Het luisteren naar je lichaam is essentieel om aan te voelen wat jouw lichaam aan ondersteuning of uitdaging aankan’.

 

Meditatiekussens

Ook deze ronde en comfortabele kussens zul je tegenkomen in yogastudio’s. Het is dan ook heerlijk om er eentje te hebben voor je ‘home practice’. Ze zijn gevuld met een natuurlijk materiaal: boekweitkaf. Er zijn verschillende manieren om op een meditatiekussen te zitten. In ‘kleermakerszit’ of met je zitbotten op het kussen én je knieën op de vloer. Onderbenen en wreven aan weerszijden van het zitkussen. Heel prettig wanneer je langere tijd stilzit. Je kunt een meditatiekussen ook gebruiken om op te liggen. Liggend op je rug kun je opgebouwde spanning rondom nek, schouders en rug op deze manier verzachten. Overigens open je met deze stretch eveneens je borstkas. Je vindt meditatiekussens in verschillende maten, kleuren en dessins. De meest gangbare maat is 33x15 cm. Mocht je het hygiënisch vinden om de hoes zo nu en dan te wassen, dan is het raadzaam om bij jouw aankoop te letten op een kussen met afneembare hoes.

 

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.