Yoga en de juiste voeding

Yoga en de juiste voeding

Door: Ellen Geerlings

Endorfines zijn je ‘happy hormonen’ en je maakt ze aan bij yoga, door bewust te ademen en te mediteren.

Maar wat nou als je eigenlijk helemaal niet zoveel ontspanning ervaart door yoga? Dat de stress nog steeds hoog zit en dat het je maar niet lukt om dat ‘zen’ gevoel te ervaren wat yoga je belooft? Het kan zomaar zijn dat je voeding al die endorfines die je aanmaakt blokkeert.. Ik ga je uitleggen hoe dat zit!

 

Endorfines maken je blij

Maar deze hormonen doen nog veel meer. De belangrijkste functie van endorfines is dat ze ondersteunen bij het verlagen van stress. Sterker nog, we hebben endorfines nódig om stress te remmen. Wat ze ook doen, is het verlagen van pijn. Zeker bij bijvoorbeeld reumatische aandoeningen is het zeer waardevol om je endorfine systeem goed op orde te hebben!

En het werkt als volgt: op het moment dat je iets doet als yoga, meditatie, wandelen, knuffelen, maakt je lijf endorfine aan. Deze gaan via receptoren op je cellen je cellen in en zorgen daar voor minder pijn, minder stress en meer ontspanning. Perfect!

 

Als je je verdrietig voelt, of gestrest...

Dan is er nog een oplossing om je beter te voelen, om je te ‘troosten’. En dat is eten. En eerlijk, is het niet veel verleidelijker om chocolade te pakken, of een goed glas wijn om te ontspannen, dan om op de mat te kruipen?

Ligt niet aan jou, maar aan de bad guys exorfinen.

 

Exorfinen zijn stofjes die je endorfine systeem blokkeren

Stofjes die in bepaalde voeding zitten, lijken op endorfines maar zijn dat nét niet. Ze zorgen er vaak voor dat je je even lekker voelt, maar daarna al snel weer minder blij bent. Ook zorgen ze juist voor meer stress, en meer pijn!

En het belangrijkste wat exorfinen doen, is dat ze op de receptoren gaan zitten op je cellen die eigenlijk bedoeld zijn voor endorfines. Dus, op het moment dat je veel exorfines in je systeem hebt, dan kunnen de endorfines hun werk niet goed doen in de cel en heeft jouw yoga practice veel minder effect!

Helemaal niet fijn dus, maar zo verleidelijk. Want dat kortstondige geluksgevoel wat ze in je lijf veroorzaken, dat is vele malen sterker dan endorfines bereiken. Een flinke high, maar ook een flinke low. En dat komt omdat exorfinen vele malen verslavender werken, ze werken door op je beloningssysteem en je lijf kiest altijd voor korte termijn geluk. Dus als die chocolade je vorige keer even een lekker gevoel gaf (signaaltje naar je beloningssysteem), dan doen we dat nu toch weer?

De conclusie is dus: hoe minder exorfinen, hoe meer jij op de lange termijn baat kunt hebben van je ontspanningsoefeningen. Maar ook hoe meer ontspanning je kunt voelen in je dagelijkse leven, je blijer kunt voelen en je pijn minder kan worden.

 

Voeding rijk aan exorfinen:

  • Suikers, niet de natuurlijke maar de toegevoegde. Chocolade, snoep, chips, koekjes
  • Caseïne, een melkeiwit wat je kunt vinden in alle zuivel van de koe.
  • Gluten, een eiwit wat onder andere in tarweproducten zit zoals brood, pasta, crackers, wraps
  • Alcohol
  • Sojaproducten zoals vleesvervangers maar ook sojayoghurt, sojamelk etc

Probeer het maar eens uit. Hoe voel je je als je minder van de exorfinerijke producten binnen krijgt? En dit vervangt voor lekkere recepten met veel groenten, fruit, glutenvrije granen, noten etc?

Dat dit een lastige stap is, is volkomen normaal. Exorfinen hebben een verslavende werking. Niet gek dus dat het lastig is om de chocolade te laten. Wees lief voor jezelf. Kleine stapjes! Probeer de volgende keer dat je zin hebt in chocolade dit eens 5 minuten te laten. Maak een klein wandelingetje, doe een paar yoga oefeningen en ervaar of de behoefte gezakt is. Heb je trek? Neem eerst wat nootjes. Er zijn zoveel manieren die je kunnen helpen! Zie het als een experiment om te kijken wat het doet met je gemoedstoestand en de ontspanning in je lijf.

Word je eigen expert in een gezonder leven. Zodat je je lijf het beste kunt geven, je kunt stoppen met frustratie en liefdevol je gezondheid gaat voeden.

 

Dit is een gastblog van Ellen Geerlings, Orthomoleculair therapeut. Je kunt haar ook volgen op Instagram voor leuke inspiratie en haar visie op gezondheid.

 

Aanbevolen productseries

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.