Kundalini yoga en meditatie

Kundalini yoga en meditatie

Door: Mascha Alberts - Kundalini Yoga Club

Ik vertel je over de specifieke kenmerken van Kundalini Yoga. Wat houdt het in, hoe begon het en wat is het verschil met andere yogavormen? En waarom is Kundalini Yoga voor jou en voor mij? Waarom wordt er veel wit gedragen in deze yogastroming en wat betekent de tulband? Hopelijk weet je iets nieuws na deze blog en ben je enthousiast geraakt deze yogavorm (een of meerdere keren) te gaan ervaren.

 

Hoe is Kundalini Yoga ontstaan?

Yogi Bhajan, die naam duikt steeds op. Ik ga op onderzoek uit en begrijp dat hij de grondlegger van Kundalini Yoga in het Westen is. Hij kwam in 1968 aan in Amerika na zelf het pad afgerond te hebben naar het zijn van een volwaardig en kundig Kundalini Yoga Leraar. Yogi Bhajan was degene die deze geheim gehouden vorm van yoga meebracht uit het Oosten, ontsluierde en onderwees aan iedereen die er interesse in had. Hij heeft heel veel leerlingen gehad die weer leraar werden en zo verder. Dit werk werd de oorsprong van de hedendaagse Kundalini Yoga in het Westen.

 

Wat is Kundalini?

Kundalini betekent opgerold in het Sanskriet en staat voor levensenergie. Het gaat over de fysieke energie die in ieder mens aanwezig is. Deze energie ligt opgerold als een slapende slang in ons stuitje. Wij ervaren iedere dag wel iets van Kundalini; het is onze fysieke energie. Maar de ontwaakte energie is niet te missen. Ontzettend krachtig en aanwezig, vol potentieel. Je leest wel eens dat Kundalini energie gevaarlijk zou zijn. Als je onbesuisd met allerlei oefeningen aan de gang gaat, kan deze krachtige energiestroming niet goed beheerst worden. Het opent chakra’s en zet blokkades in het licht. Emoties kunnen overweldigend zijn en als er teveel tegelijkertijd ‘wakker’ wordt, is dat inderdaad teveel. Als je begint met autorijden stap je ook niet meteen in een Bugatti. Daarom is het wel slim voor startende Kundalini yogi(ni)’s om bij het begin te beginnen en niet te overhaasten. Daarover later meer. De energievorm zelf echter heeft iedereen van nature in zich. Het is een deel van ons en geeft je lichaam de energie die het nodig heeft hier op Aarde te kunnen functioneren. Dus gevaarlijk, nee. Maar het heeft wel een handleiding.

 

Yoga van het bewustzijn

Kundalini Yoga is ook wel de Yoga van het Bewustzijn. Het gaat dan om Bewust-Zijn. Bewust van je eigen gedachten, je gevoelens, je oordelen, je zelfliefde of zelfhaat, je verlangens, je ego. Door Bewust te Zijn krijgen wij als mens de mogelijkheid los te komen van onze gedachten en overtuigingen. Je kunt er als een buitenstaander naar kijken. En mee aan de gang gaan! Want dat is yoga: het overstijgen van de Mind, het opnieuw verbinden met jouw levensenergie (kundalini) en deze bewust leren hanteren en voor je laten werken, zonder tussenkomst van je Mind. Zo manifesteer je dharma, ofwel het tegenovergestelde van karma. Wie goed doet, goed ontmoet. Goed trekt meer goed aan.

De kundalini energie zorgt voor bewustwording van blokkades die je tegenhouden het beste van jezelf te zijn. Dankzij deze energiestroom kun je door middel van combinaties van yogahoudingen blokkades op gaan heffen en de levensenergie weer laten doorstromen.

 

Waarom Kundalini Yoga de basis van alle yogavormen is

Kundalini Yoga is de moeder van alle yogavormen. Het is een combinatie van alle yogavormen. Zowel de bekende Hatha Yoga, als de vormen Raja Yoga, Mantra (Naad) Yoga, Bhakti Yoga, Tantrische Yoga, Karma Yoga en Laya Yoga. In Kundalini Yoga komt alles samen. Je hoeft niet superflexibel voor deze yogavorm te zijn. Dat is fijn laagdrempelig! En goed toe te passen in een dagelijks druk bestaan. Het is een vorm die helpt bij het fit en energieker maken van lichaam, geest en spirit. Door verschillende soorten oefeningen kom je steeds dichter bij jezelf, je ware kern. En word je je bewust van wie je in werkelijkheid bent.

Een van de verschillen met de andere yogavormen is, dat de les een duidelijk beginmoment en afsluiting heeft. De opening begint met het chanten van een of twee mantra’s (Ong namo guru dev namo en eventueel gevolgd door Aad guray nameh). Deze zorgen voor het afstemmen op jouw innerlijk en een bescherming om je heen, zodat je je goed op je binnenwereld kunt richten zonder afleidingen van buiten. De afsluiting is altijd: sat (waarheid) nam (identiteit). Kort vertaald: Ik ben Waarheid. Dit wordt ook regelmatig als groet gebruikt.

 

Waarom is Kundalini Yoga voor jou en voor mij?

Het leven geeft ons allemaal iedere dag opnieuw uitdagingen. Het is maar hoe je ernaar kijkt en mee om gaat. Als je jouw gedachten met je aan de haal laat gaan, voel je je angstig of gestresst. En precies daarom is yoga zo goed en nuttig. Het brengt je bij innerlijke rust.

Kundalini Yoga in het bijzonder is niet iets dat je even beoefent in de sportschool en daarna thuis verder kunt gaan met je leven. Het is een way of life, het is het leven zelf, op de beste manier die je kunt. En het helpt je bij het worden van jouw beste zelf. Het is toepasbaar juist als je het moeilijk hebt. Om blokkades te ontdekken en los te laten. Om jezelf te leren kennen door ervaring, door het opzoeken van je grenzen, door lief te zijn voor jezelf en zelfliefde te kweken. Door over je grenzen heen te gaan, door de angst heen uit je comfortzone te treden en nog steeds lief te blijven voor jezelf. Alles in je eigen tempo. Het hoeft niet perfect, het gaat om het ervaren en voelen.

“If you don’t have patience, you are a patient”.

Yogi Bhajan over haast.

Dankzij de houdingen ontdek je je fysieke grenzen. Daar wacht je Ego je op, die je graag mentaal begrensd en terugroept naar je comfort zone. Hier komt doorzettingsvermogen en tegelijkertijd goed voor jezelf zorgen kijken: wel verder reiken dan je ooit kon, maar niet zo ver dat je een week met spierpijn loopt. Een (online) leraar die je begeleidt, is altijd een verstandig idee.

 

Top 4 Kundalini tools

De handvatten om contact te maken met je diepste innerlijke Zijn, komen in de vorm van:

1. Fysieke oefeningen;
2. mentale oefeningen;
3. visualisaties;
4. en het werken met je ademhaling.

Als je voor het eerst leest over yoga, kom je veel benamingen uit o.a. het Sanskriet tegen die moeilijk te herleiden zijn. Termen die ook in de Kundalini Yoga voorbij komen:

  • Asana’s: de yogahoudingen, dus de bochten waarin je je wringt en het eindresultaat een bepaalde tijd vasthoudt;
  • Kriya’s: een op elkaar afgestemde set asana’s die tezamen een doel beogen;
  • Mantra’s: een gedicht of woord uit een oude heilige taal die je zingt of uitspreekt;
  • Mudra’s: bewegingen van handen en vingers in/ naar een bepaalde positie;
  • Meditatie: essentiële spirituele oefening om voorbij het denken in Zijnsbewustzijn te komen, dat na de fysieke uitdagingen van de kriya’s makkelijker wordt;
  • Pranayama’s: prana betekent adem/ vitaliteit/ energie en ayama betekent strekken. Pranayama is dus de kunst van het juist ademhalen.

Een les bestaat uit een combinatie van genoemde punten. De ontspanning aan het einde (per oefening maar ook na de hele serie) is minstens zo belangrijk als de fysieke oefeningen. Het fysieke werk is eigenlijk de warming-up voor het belangrijkste doel waar het om draait: de meditatie. Bewust-Zijn.

 

Het geheim achter witte yogakleding tijdens de practice

Kleding voor yoga is volop verkrijgbaar. Natuurlijk voldoet alle lekker zittende kleding. Een legging heb je wellicht nog wel ergens achterin de kast liggen, een comfortabel shirt met een hemdje eronder, warme sokken voor tijdens de ontspanning. Toch kan kleding speciaal ontworpen voor yogi(ni)’s net wat meer comfort bieden en je minder afleiden.

Niet alleen de vorm is van belang. In de Kundalini Yoga is ook de kleur van belang. Let maar eens op: alle Kundalini yogaleraren dragen wit! En ook yogi’s en yogini’s die aan deze bewustwordingsyoga doen. Wit is een beschermende kleur. Het houdt jou licht en zorgt voor een sterkere aura. Het wit van je kleding reflecteert je omgeving. Niet alleen houdt het de energieën van anderen buiten jouw aura, het zorgt er ook voor dat andere mensen beter naar zichzelf kunnen kijken. Hun projecties op de buitenwereld worden als een spiegel onbewust zichtbaar dankzij jouw witte outfit.

 

Wat je altijd al wilde weten over de tulband

En dan is er nog de tulband.

“The hair is alive and has an energy function. We are training ourselves to be aware of and master our subtle energies. He recommends covering the head and hair with a cotton cloth or wrapped turban.”

Yogi Bhajan over de tulband.

Optioneel is het dragen van een tulband tijdens een Kundalini yogasessie. Er is zeker iets voor te zeggen:

  1. Volgens yogi Bhajan zorgt een tulband ervoor dat je energie niet vervliegt, gedachten opgeruimd worden, en je energie duidelijk gefocust kan worden op je Derde Oog.
  2. Neurologische winst is er door de druk van de hoofddoek via de hoofdbotjes die positief inwerkt op ons zenuwstelsel en elektromagnetische veld. Daarnaast claimen voorstanders van een tulband een staat van kalmte en welzijn te ervaren.
  3. Het houdt jouw ‘hoofd bij elkaar’ en zorgt voor een rechtere houding.
  4. Het kan een symbool of ritueel worden voor een fijne yoga-uitoefening. Zoals het aansteken van een kaars bij een herdenking of het neerzetten van bloemen en edelstenen voor een meditatie.

Ik lees dat veel mensen een drempel over moeten. Als zij eenmaal een aantal keren tijdens de Kundalini yoga een tulband droegen, deze steeds vaker dragen, zelfs thuis overdag. Het is dus het proberen waard.

 

Past Kundalini Yoga bij jou?

Misschien is Kundalini Yoga voor jou wat minder mysterieus na deze blog. Of misschien wil je wel meteen beginnen? Volg dan een online cursus Kundalini Yoga

 

Aanbevolen productseries

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.