Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Een verkeerde ademhaling herkennen

  • Geplaatst op
  • Door Nikki - The Breathwork Movement
Een verkeerde ademhaling herkennen

Ademhalen. We doen het de hele dag door, zonder dat we er erover na hoeven te denken. Daar zit precies ook de uitdaging: omdat ademhalen automatisch door ons lichaam wordt geregeld, hebben we vaak niet door dat we misschien wel niet op de meest ideale manier aan het ademen zijn. Hoe herken je een verkeerde ademhaling, en hoe kan het beter?

Optimaal ademen is lekkerder leven

Wanneer je niet optimaal ademt, kan je ook niet optimaal leven, zo ‘simpel’ is het. Je lichaam kan namelijk nooit helemaal goed functioneren wanneer je niet goed ademt. Adem is levensenergie, elke cel in je lijf is afhankelijk van hoe jij ademt. Het mooie is - gelukkig - dat ademen niet alleen automatisch gebeurt, maar dat je het ook bewust kunt doen.

Wanneer je leert hoe je je adem bewust kunt sturen - iets wat je tijdens een yogales ook ervaart - zal je merken dat je adem een superpower is, waarmee je je interne staat van zijn kunt beïnvloeden. Het is een tool die je direct tot rust en ontspanning kan brengen. Een manier om je drukke hoofd tot bedaren te brengen. Een handig hulpje om je sneller en beter te laten rusten en slapen. Een metgezel die je hart opent en je meer levensenergie geeft. En nog veel meer. De adem als tool heeft veel in huis!

 

Hoe kan je een ongunstige ademhaling herkennen?

Er is niemand die ademt zoals jij. Elk mens is uniek en zo ook elk adempatroon. Toch zijn er een aantal adempatronen die regelmatig voorkomen, die je liever niet aanneemt. Ze ondermijnen een goede gezonde werking van je lichaam, en zorgen er dus voor dat je misschien wel niet zo lekker in je vel zit als je zou willen.

Wanneer je jezelf herkent in een van deze acht ‘verkeerde’ manieren van ademhalen, lees dan nog even verder om te zien hoe het beter kan. Want, goed nieuws, dat kan altijd.

  1. Borstademhaling
    Een borstademhaling is een gestreste ademhaling, waarmee je je lichaam continu onder hoogspanning zet en het uitput. Je schouders bewegen vaak mee met zo’n adem, waardoor je onnodig veel spanning zet op je bovenrug en nek, met spierpijn, hoofdpijn of migraine tot gevolg.
     
  2. Omgekeerde ademhaling
    Bij een gezonde ademhaling zet je buik uit op de inademing, en trekt hij naar binnen op de uitademing. Bij de omgekeerde ademhaling gebeurt dit precies andersom.
    Zo verkrampt je middenrif (belangrijkste ademhalingsspier) en kost het moeite je buikstreek te ontspannen. Ook zet je onnodig veel spanning op je borst en schouders.
     
  3. Samengevouwen ademhaling
    Hierbij maak je je letterlijk klein en beweegloos, vaak als gevolg van onzekerheid, schaamte of traumatische gebeurtenissen. Je borst beweegt niet of nauwelijks en je lichaam is ineen gezakt of samengevouwen. Je longen kunnen zo nooit optimaal functioneren en dus krijgt je lichaam niet de energie die het nodig heeft.
     
  4. Te veel ademhalen (hyperventilatie)
    Hyperventilatie betekent letterlijk: te veel ademen. Door emotionele of fysieke redenen - bijv. angst, stress of ziekte - ontstaat er een paniekreactie in het lichaam, waardoor het in standje overdrive gaat. Je ademt meer dan goed is voor je lijf en ontwikkelt allerlei klachten als duizeligheid, hoofdpijn, onrust, prikkelbaarheid en vermoeidheid.
     
  5. Ademstops (apneu)
    Ademstops, of apneu, is een serieuze verstoring in je adempatroon. Veel mensen die lijden aan apneu ervaren dit tijdens de nacht - ze stoppen dan steeds even met ademen, waardoor kan wakker schrikken met ademnood. Het zogenaamde emailapneu komt ook vaak voor: stoppen met ademen tijdens je drukke werk. Heb je daar al ooit eens op gelet?
     
  6. Keelspanning
    Teveel spanning op je keel maakt je ademhaling moeilijk(er). Het gebeurt vaak bij intense of overweldigende emoties: je keelspieren trekken samen en je ervaart de welbekende brok in je keel.
     
  7. Ademhappen
    Je bent continu naar adem aan het happen, en laat de pauzes weg tussen de in- en uitademing. Alles voelt gehaast, je bent steeds op zoek naar de volgende teug adem. Dit is overigens ook een vorm van hyperventilatie.
     
  8. Bevroren ademhaling
    Bij een bevroren adempatroon beweegt je lichaam niet als je ademt. Het komt voort uit angst, alsof je niet durft te bewegen. Op deze manier kan je lichaam geen volledige ademhaling maken en kan jij dus ook nooit volledig leven.
     

Wat is een gezonde ademhaling?

Er is een ezelsbruggetje om te onthouden wanneer je een gezonde ademhaling wilt aanhouden: LSD, wat staat voor “Light, Slow, & Deep”. Je gebruikt altijd je neus om mee te ademen, ademt niet te veel (lichtjes dus), ademt langzaam, en diep / laag in je lichaam, waarbij je je diafragma - je belangrijkste ademhalingsspier - gebruikt. Je onderste ribben zetten 360 graden naar opzij uit, zodat je horizontaal ademt, en niet verticaal. Je schouders blijven op hun plek, en gaan niet omhoog wanneer je ademt. Adem je tijdens je dag zoveel mogelijk op deze manier, dan zit je sowieso goed. 

Wanneer je een ongunstig adempatroon hebt, is het (helaas) niet zo dat je dit in één dag kunt ombuigen naar een optimale ademhaling. Laat je hierdoor echter zeker niet ontmoedigen. Door het dagelijks doen van (langzame) ademhalingsoefeningen, wen je je lichaam langzaam maar zeker aan een nieuw adempatroon en zal je over tijd merken dat je je steeds beter, fitter en fijner gaat voelen. Vertrouw op jezelf, vertrouw op je adem. Het is oprecht een superpower.

 

Dit artikel is geschreven door The Breathwork Movement, het platform over de ademhaling, dat jou helpt de kracht van de adem te ontdekken zodat je met meer gezondheid, rust en geluk je leven kunt leven.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.