Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Wereld Yoga Dag 2021: Jeanine

  • Geplaatst op
  • Door Jeanine - Yoga Alles
Wereld Yoga Dag 2021: Jeanine

Iets over Yoga, een slangenhuid en nooit uitgeleerd zijn.. 18 jaar geleden was ik 30 jaar en zwanger van mijn eerste kind. Mijn leven had zich tot die tijd al in vele bochten gewrongen. Het was al vele malen getransformeerd.

Als een slang die van huid verwisselt, verwisselde ik om de zoveel tijd van leven. Op dat moment leefde ik het leven van een jonge aanstaande moeder. Verliefd, samenwonend in de grote hippe stad. Waar ze hippe dingen aanboden zoals Zwangersschapsyoga. Het was toen geen standaard keuze als nu. Maar ik was altijd al nieuwsgierig geweest naar Yoga, het was er alleen nog nooit van gekomen. Dit leek een uitgelezen kans. En ik vond het geweldig. Dat gehannes met touwen en bolsters en dekens en blokken en dan zo’n groep dikke buiken die in allerlei poses kronkelden. Achteraf begreep ik dat het ‘Iyengar based’ yoga lessen waren. Wist ik veel. Ik kon nog geen vormen en stijlen van elkaar onderscheiden. Ondanks die onhandige buik, mijn heftige misselijkheid en andere zwangersschaps kwalen vond ik de yogales ontzettend leuk. Niet alleen de ‘acrobatiek’ maar vooral ook het naar binnen keren.

 

60 uur per week en een jong kind

Nadat mijn zoon geboren was, wilde ik graag doorgaan met Yoga maar wist niet zo goed waar en hoe. Let wel, er waren nog amper Yoga scholen. Nu bijna niet meer voor te stellen. Ik vond een introductie cursus en ging vervolgens zo’n 2x in de week Iyengar doen en heel veel overige yogalessen, workshops en trainingen volgen. Ik ging naar Yoga festivals en af en toe volgde ik workshops in andere steden soms zelfs andere landen. Ik was heel fanatiek. Na twee jaar Iyengar stapte ik over op Ashtanga. Ik snapte daar niks van. Veel te snel, ik was helemaal niet sterk genoeg.. en hoe werkte die f*ing ademhaling.. Ik was echter snel verslaafd aan de rush en de flow. Mijn ambitie en ego maakten overuren. Ik werkte hard. Heel hard. Overal. 40 uur in het bedrijf van mijn vriend, 20 uur per week een studie. Een jong kind. En zeer regelmatig en fanatiek Ashtanga. Dat was veel te veel. Ik zakte door mijn hoeven. Mijn huid werd veel te strak.

 

Rigoureuze verandering

Ik stopte met yoga. Ik had er geen zin meer in. Ik zou toch nooit bereiken wat ik wilde. Dit kon toch niet de bedoeling zijn? Ik besloot alles rigoureus om te gooien. Ik verbrak mijn relatie, ging ander werk zoeken, vond een heerlijk huisje voor mij en mijn kinderen. De nieuwe huid paste als gegoten.

Intussen had ik al tijden niet meer op de mat gestaan. Ik durfde niet meer. Bang dat als ik er weer op zou gaan staan, ik de tranen niet meer zou kunnen stoppen. En dat gebeurde ook. Vlak na mijn scheiding volgde ik een intensieve workshop reeks. Hele dagen op de mat. Halve dagen huilen. De Yoga docent wist niet wat ze met me aan moest. Het was een beetje genant maar kennelijk was dit wat moest gebeuren. Ik stapte over van Ashtanga naar zachtere vormen. Hatha, Yin en Vinyasa Flow. Zorgvuldig en liefdevol kijken naar mezelf. Ik schakelde terug. Ging met mijn hond wandelen, slapen, aan de keukentafel voor me uit staren. En weer yogalessen volgen. Rust nemen. Leeg durven raken. Luisteren. Voelen. En toen ging ik een Hatha docent opleiding volgen. En sindsdien doe ik heel veel dingen die beter voor me zijn. Ik rook niet meer, ik ben niet meer te vinden op plekken waar ik overprikkeld raak, ik spreek me uit en geef mijn grenzen aan, Ik heb geen televisie meer. Ik ga eerder slapen, Ik luister. Ik voel. Ik ben de liefde van mijn leven tegen gekomen. Ik ben een prachtige Yoga studio begonnen. En dat zaadje is allemaal ooit geplant bij het volgen van een cursus zwangerschapsyoga. Ik kom nu beetje bij beetje uit bij de persoon die ik al was. En in dat leven valt nog zoveel te leren. Te ervaren. Ook wat betreft Yoga.

 

Het cirkeltje rond

Ik weet en ken nog maar een korreltje in de woestijn der Yoga. Ik raak nooit uitgeleerd. En dat vind ik heerlijk! Dat ontslaat me van de plicht een bepaald resultaat te moeten behalen. Ik denk dat ik nu aan mijn meest duurzame huid toe ben. De stevigste, de meest oorspronkelijke. De huid die alleen maar mooier en sterker wordt, naarmate ze me beter gaat passen. In september start ik mijn vijfde Yoga docenten opleiding. Zwangersschaps Yoga. En zo is het cirkeltje weer rond.

 

Jeanine Niemendal
Yoga docent Hatha, Yin, Vinyasa en Stoel Yoga.
www.yoga-alles.nl

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.