Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Rugpijn en yoga

Yoga kan een rol spelen in de strijd tegen rugpijn

De kans is groot dat jij of iemand in je omgeving met rugklachten te maken krijgt. Maar liefst 80% van de Nederlanders ervaart weleens pijn aan de rug. Dat is een behoorlijk percentage maar ook niet geheel onverklaarbaar. Rugpijn kan namelijk veel verschillende oorzaken hebben en ook kan de pijn op allerlei plekken in de rug voorkomen. Daarnaast is niet alle pijn hetzelfde: de een ervaart een stekende pijn, de andere een zeurende. Wat de klachten ook zijn, rugpijn kan een enorme belemmering vormen voor je dagelijkse bezigheden.

Er zijn verschillende oorzaken die aan jouw rugklachten ten grondslag kunnen liggen. In veel gevallen zou yoga in de bestrijding van rugpijn een belangrijke rol kunnen spelen, dit hangt dan ook af van de oorzaak. Om te weten of dit in jouw geval zo is, is het belangrijk eerst meer te weten te komen over de oorzaken van rugpijn.

 

Specifieke oorzaken

5% van de rugpijngevallen heeft een specifieke oorzaak. Dit wil zeggen dat het door een ziekte komt waar iets aan gedaan zou kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn een hernia of ontstekingen van de rugwervels. Omdat rugpijn soms heel hevig kan zijn, ben je snel geneigd van het ergste uit te gaan. Dit is niet meteen nodig, wel is het goed om een kort lijntje met je huisarts of manueel therapeut te houden als je langdurig klachten ervaart of als er bijvoorbeeld na fysiotherapie of yoga verergering van de klachten optreedt.

 

Aspecifieke lage rugpijn

Het grootste gedeelte van rugpijnklachten zit echter in de hoek van aspecifieke lage rugpijn. Dit wil zeggen dat het niet duidelijk aan te tonen is wat de pijn veroorzaakt. Dit is vervelend omdat je er zo moeilijk achter komt hoe je de pijn tegen kunt gaan, dan wel kunt voorkomen. Het is een veelgehoord probleem wat ook tot veel ziekteverzuim in Nederland leidt. Toch zijn er enkele aanwijzingen die onlosmakelijk met aspecifieke lage rugpijn verbonden zijn. Dit kan bijvoorbeeld in je bouw zitten, je lichaamsgewicht of in je spiermassa. De spieren van een getrainde rug kunnen immers meer opvangen. Ook als het lichaam uit balans is door overgewicht, kunnen er rugklachten ontstaan. Daarnaast is overbelasting ook vaak de boosdoener. Dit kan bij overmatig sporten het geval zijn, of als je te zwaar (en op verkeerde wijze) hebt getild op je werk.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Niemand wil geconfronteerd worden met rugpijn, daarom is voorkomen altijd beter dan genezen. Heb je een beroep waarbij je veel moet tillen? Kijk dan eens of het bedrijf voorziet in tilcursussen zodat je leert wat de beste houding is als je het lichaam zwaar belast. Hierdoor komt er minder druk op de wervelkolom te staan en worden omliggende kapsels, pezen en spieren minder of niet beschadigd. Ook bij beroepen waarbij er juist veel gezeten wordt, zoals bij kantoorwerk, is het raadzaam om je lichaam voldoende aandacht te geven. Van stilzitten worden de spieren stijf en ook langdurig verkeerd achter een computer zitten, kan tot rugklachten leiden. Onderzoek daarom of het mogelijk is staplekken te creëren op kantoor waar je een paar uur per dag staand aan kunt werken. Ook een ommetje maken om de zoveel tijd doet heel veel goed voor je lichaam. En natuurlijk nooit geheel onbelangrijk: zorg dat je lichaam in goede conditie is door geregeld te bewegen. Overgewicht is een grote boosdoener en ook ongetrainde spieren kunnen minder goed belasting van het lichaam opvangen.

 

Sporten kan essentieel zijn voor een sterke rug

Het halve werk is een gezond, fit lichaam. Bewegen is daarom essentieel, zowel met als zonder rugklachten. Aanvankelijk werd gedacht dat je bij rugpijn zo veel mogelijk stil moest zitten. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat je met de juiste manier van bewegen heel veel rugklachten kan voorkomen of kunt verhelpen. ‘Beweging’ is echter een zeer ruim begrip. Over welke soort beweging hebben we het namelijk? Intensief een uur sporten per dag of 10 minuten wandelen? Op dit gebied komt yoga kijken wat veel in de strijd tegen rugpijn kan betekenen.

 

Waarom zou ik voor yoga tegen rugpijn kiezen?

Bewegen is goed, maar wanneer beweeg je voldoende? En wanneer is er sprake van overbelasting door te intensief sporten? Het is niet altijd makkelijk om precies aan te voelen waar je rug goed op reageert. Daarom is yoga tegen rugpijn een uitstekende optie. Met yoga kun je op zeer gecontroleerde wijze inspanning leveren en je rug specifieke herstellende bewegingen laten maken. Je leert naar je lichaam te luisteren en voelt daardoor goed aan wat het maximale is dat je spieren en gewrichten op dat moment kunnen hebben. Zware rugklachten? Begin dan met een rustige stijl en onder begeleiding van een yogadocent. Hij of zij kan je precies vertellen welke poses bij je passen en welke draaiende bewegingen en strekoefeningen je kunt uitvoeren. Als je niet zeker bent door hevige rugpijn voorafgaand aan je yogasessie dan kun je ook altijd hulpmiddelen gebruiken zoals een yoga riem of yoga blok.

 

Verschillende yogastijlen in de strijd tegen rugpijn

Geen lichaam is hetzelfde en iedereen ervaart andere klachten en de pijn die daarbij hoort. Dat maakt yoga dan ook mogelijk zeer geschikt tegen rugpijn doordat het vele stijlen behelst. Soms ervaren mensen rugpijn door stress. In dat geval kan er meer nadruk op meditatie tijdens de yogasessie gelegd worden. Dit kun je bijvoorbeeld in de Yoga Nidra stijl vinden. Andere mensen hebben juist meer lichamelijke beweging nodig om de klachten te verminderen. Een dynamische stijl zoals Ashtanga Yoga zou dan beter kunnen helpen tegen de rugpijn. Ook Yin Yoga tegen rugpijn blijkt vaak een effectieve stijl te zijn. Hierbij ligt de nadruk op het versterken en versoepelen van het bindweefsel. Dieperliggende spieren worden opgerekt en het bekkengebied wordt losgemaakt. Deze stijl zou je ook kunnen proberen als je alleen last hebt van stijfheid van de rug of als je toe bent aan een diepe ontspanning van je lichaam.

Zoals je leest, is yoga zeer veelzijdig. Dit maakt dat er voor elk soort rugpijn wel een yogastijl te vinden is. Je leert zowel geestelijk als lichamelijk rust te pakken en je bekijkt per sessie hoe ver je kunt gaan. Met eventueel de hulp van een yogadocent kun je effectief aspecifieke rugklachten gaan aanpakken. Wanneer je verbetering merkt, kun je zelfs wisselen van stijl om zo steeds soepeler en bewegelijker te worden. Yoga kan dus zeker bijdragen aan het verbeteren van de conditie van je rug, op welk punt je nu ook staat.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.